blog_image

Tagtyper | De 7 vigtigste tagtyper du bør kende

Estimeret læsetid

8 minutter

Der er et stort udvalg af forskellige tagtyper på markedet, derfor kan det være svært at vælge hvilken tagtype der skal være på dit tag, de næste mange år. 

Du skal derfor føle dig tryg inden du vælger tagtypen til dit tag, da de kan give meget forskellige udtryk. Udtrykket dit tag giver, skulle meget gerne stemme overens med dit hus, da det kan komme til at se malplaceret ud, og det ønsker du jo ikke. Du vil gerne have at dit tag ser smukt og unikt ud. 

Altom-tagarbejde.dk giver dig derfor et nemt og hurtigt overblik over de 7 vigtigste tagtyper, som du bør kende til.  

Hvad er tagsten i tegl?  

Rødlige tagsted på taget af et hus

Tagsten i tegl er nok den mest kendte tagtype i Danmark, og har været anvendt siden 1100 – tallet. Tagsten i tegl har en estimeret levetid på 50 – 70 år. 

Teglstenen har fået en udvidelse eller to siden 1100 – tallet. Du kan nu vælge den i flere forskellige farver, og om det skal være i rødsten eller sortglaseret.
Den sortglaseret skal du regne med er dyrere end den klassiske rødsten. 

Sortglaseret teglsten har før i tiden været forbeholdt slotte og andre større boliger. Hvis du vælger denne teglsten kan det være medvirkende til gener for naboer eller forbipasserende, da de giver et stort genskær fra solen. 

De røde mere almindelige tegl som du kender, er lavet med en lerblanding, som bliver brændt ved ca. 1.000 grader. Mange steder bliver brændt i kassetter, hvor teglene står op. Det en giver en god form, og sikrer stabiliteten. Det giver en tagsten som er skræddersyet til vores klima. Der er ingen overfladebehandling på disse teglsten.  

Tagsten i tegl er en af de tagtyper, der klæder rigtig mange forskellige huse. Det kan nemt tilpasses med de forskellige farvevalg og muligheder for små detaljer, som gør taget mere unikt. 

Med tagsten i tegl er det et kvalitetstag du vælger, som ikke kræver synderligt meget vedligeholdelse. 

 

Hvad er tagsten i beton?

 

Betontagsten på taget af et hus

 

Tagsten i beton minder lidt om teglsten i tegl, og det har muligvis noget at gøre med, at det er de samme former der benyttes til at lave dem i. 

Tagstenen har en estimeret levetid på ca. 45 – 55 år. Hvis de bliver lagt på den korrekte måde, ellers kan du godt forvente, at levetiden på dit tag er lavere.  

Tagsten i beton bliver fremstillet af sand, vand og cement, der blandes sammen og så bliver det til beton. Der kan blandes farve i, hvis du ønsker en bestemt farve, som du mener passer perfekt til dit hus. 

Indenfor de seneste par år er der blevet lavet lettere betontagsten. Lettere tagsten gør at det lægges på mange forskellige tage, fordi vægten holdes nede. Der er derfor ikke begrænsninger og derfor stilles der ikke de samme krav til tagkonstruktionen. 

Hvis du vælger tagsten i beton til dit tag, er det medvirkende til, at du får et flot og holdbart tag. Der bliver ikke stillet de største krav til vedligeholdelse, da taget klarer det meste selv. 

 

Hvad er bølgeeternit? 

Bølgeeternit på taget af et hus

Bølgeeternit eller fibercement er en stærk cementbaseret tagtype, som er udviklet til at skulle klare hårde vejrforhold. Derfor kan det også sagtens klare det danske vejr.  

Bølgeeternit har en estimeret levetid på ca. 35-40 år. Der er derfor risiko for, at du kan komme til, at skulle skifte dit tag en gang mere. Hvis du altså har planer om at blive boende i dit hus i længere tid. 

Du har sikkert hørt en del om bølgeeternit og asbest.
Asbest er nemlig tidligere blevet brugt i pladerne, og derfor skaber det lidt problemer i disse tider. 

Mange skal have skiftet deres gamle bølgeeternittage, og fordi at det er sundhedsskadeligt, så er der der er nogle særlige krav til hvordan det skal håndteres.

Nye bølgeeternitplader indeholder ikke asbest, da det blev udfaset i midten af 80’erne. Der er ikke blevet produceret asbestholdige plader siden 1988.   

Bølgeeternit har en lav vægt, og kan derfor benyttes på mange forskellige hustyper. Det er især et godt valg, hvis ens hus ikke kan klare vægten fra enten teglsten eller betontagsten. 

Bølgeeternit kan give dig et lettere, flot og holdbart tag, som ikke kræver meget vedligeholdelse. Hvis du ser mos, alger eller andet snavs på taget, kan det nemt børstes væk med en stiv kost. 

 

Hvad er decra tagplader? 

Decratag på taget af et hus

Decra tagplader kan være en nem og relativ billig løsning til dit tag. 
Decra har en estimeret levetid på 40 - 50 år. Der er derfor en god chance for at du ikke kommer til at skulle skifte taget igen. Decra taget kan benyttes på stort set samtlige boliger. 

Decra tagpladerne som bliver benyttet, er bygget op med en utrolig stærk stålkerne, som bliver galvaniseret med materialet aluzink. Pladerne bliver også belagt med det der kaldes et keramiskfarvet stengranulat. 

Keramisk stengranulat kan også betegnes som en slagkraftig pulverlak. Det er medvirkende til, at de opnår en lang levetid. Samtidig er det med til at give et godt look til dit tag, da farvetætheden er stor.

Selvom decra tagpladerne er lavet i et stærkt materiale, så er de forholdsvis lette. Derfor bør du ikke bekymre dig om, din tagkonstruktion kan holde decrapladerne, for det burde det sagtens kunne. 

Decra tagpladerne er desuden et fremragende valg til, at kunne klare de danske vejrforhold, så du kan roligt lægge dine bekymringer andetsteds. 

 

Hvad er skifer tagsten? 

Skiffertagsted på taget af et hus

Hvis du overvejer skifer tagsten, skal du gøre op med dig selv, hvilken type skifer tagsten du vil have på dit tag. Der udbydes to forskellige former for skifer - Skifer eternit og Naturskifer. 

Skifereternit har en estimeret levetid på 35 – 40 år. Hvis du vælger skifereternit, kan du risikere, at skulle skifte dit tag ud igen. Hvis du har planer om at blive boende i dit hus i længere tid. 

Naturskifer har en estimeret levetid på 100 + år. Hvis du går med naturskifer, så er chancen for du skal skifte dit tag igen ikke særlig stor. Det vil i så fald være dit eget valg og ikke på grund af tagets tilstand. 

Naturskifer bliver udvundet i det nordøstlige Spanien, hvor det bliver sorteret alt efter om det egner sig som tagplader. Dette skyldes at noget naturskifer kan absorbere vandet, og det skal helst undgås at dit tag begynder at absorbere vand.

Da naturskifer er udvundet af naturen selv, er det også det mest miljøvenlige tag du kan vælge. Der bruges kun Co2 på at udhugge stenene, og få skiftet dit tag ud. Virksomheden skal ikke til at bruge yderligere Co2 på selve fremstillingen. 

Samtidig med en holdbarhed på 100 + år så er det også et tag, der kan blive liggende, fremfor at skulle blive skiftet 1-3 gange hvert århundrede. 

Om du skal have skifereternit eller naturskifer, afhænger også af hvad dit tag kan bære. Naturskifer er et tungt tag som tegl, hvor skifereternit er noget lettere, da det er lavet af fibercement. 

 

Hvad er et stråtag?

Et stråtag

Stråtag er typisk forbundet med ældre huse, som ligger udenfor de større byer. Det forbindes typisk med hygge når du ser et stråtag. 

Et stråtag har en forholdsvis kort levetid for et tag, da det har en estimeret levetid på 20 – 40 år. Der er derfor en risiko for, at dit tag skal skiftes igen, hvis du har planer om at blive boende længe. 

Stråtag er ved at vinde frem igen, da det er 100 % naturligt materiale der bliver anvendt. 
Efter en lang periode hvor der har været stor tilbagegang på stråtage, da man i 1800 – tallet begyndte at få øjnene op for brandfaren. 

Strå brænder godt, men der er kommet brandisolerende materialer på markedet, så som en membran. 
En membran er et tyndt fladt materiale, der kan lægges mellem stråene og undertaget, så man adskiller materialerne. På den måde mindsker man brandfaren på et stråtag. 

Stråtaget kan altså stadig godt brænde væk, men tagkonstruktionen er sikret og branden vil ikke kunne brede sig. Derfor er et stråtag blevet meget mere sikkert at benytte i dag.  

Der kan ligges stråtag på et sadeltag, da hældningen helst skal være 45 grader, så regnvandet kan løbe af taget. 

 

Hvad er tagpap?

Tagpap der er ved at blive lagt på taget af et hus

Tagpap ses typisk på flade tage lidt ude i provinsen eller i sommerhusområder. Tagpappet har dog fået et opsving i takt med, at mange arkitekter er begyndt at anvende det.

De benytter det til de lidt mere kreative tagkonstruktioner med former, og kanter som vil være svære at få dækket med andre tagtyper. 

Tagpap er som oftest den lidt mere økonomiske tagtype at ty til, da det er en af de billigste løsninger til dit tag.

Tagpap har en estimeret levetid på 30 – 50 år. Alt efter kvalitet hvor mange lag og selve lægningen af taget. 

Tagpappet er i modsætning til de andre tagtyper et bøjeligt materiale, som bliver rullet ud i baner, og derefter bliver det brændt fast.

Tagpap er lavet af polyesterfibre og bitumen, som er med til at gøre det holdbart, stærkt og blødt. 

Tagpap kan benyttes på stort set alle tagformer. Alle tagpaptyper kræver dog et fast underlag, af enten træbrædder, krydsfiner eller isolering der er trædekraftigt.

Det skal dog anbefales, at du bruger træbrædder, da der kan opstå skimmelsvamp ved brug af krydsfiner. 

 


 

Tak fordi du læste med, og håber du er blevet klogere på hvilke tagtyper du har at vælge imellem ude på markedet. Det har forhåbentligt givet dig et bedre indtryk af hvilke muligheder du har til dit tag. Hvis du er på udkig efter yderligere information om tage end lige tagtyper, så kan du kigge videre på vores blogside


 

Læs om tagformer

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk