blog_image

Tagrender | Fantastiske for din bolig

Estimeret læsetid

7 minutter

Tagrender findes i mange forskellige materialer, former og farver. Tagrenden er typisk en af de mere undervurderet ting, som sidder på din bolig. 

 

Tagrenden spiller sammen med dit tag, om at beskytte resten af boligen og dens fundament mod regnen. Regnen kan forsage mindre og større skader, som du helst vil være foruden. Derfor er de så vigtgie for din bolig. 

Tagrender er ikke altid det kønneste at kigge på. Du kan faktisk godt finde nogle pæne og funktionelle tagrender. Alt efter hvilken tagrende du vælger, kan de være enten usynlige eller meget synlige på din bolig. 

Ved at vælge den rette farve, kan du få tagrenden til at blive en del af boligen. Farvesammensætning kan give din bolig et ekstra pift til udseendet. 

Her får du en guide om tagrenden, den vigtige og typisk oversete del af beskyttelsesværnet mod din bolig. 

 

Hvad er en tagrende så? 

 

En tagrende der løbet langs taget på et hus

 

Tagrenden er den del af din bolig som i sammenspil med dit tag, skal lede regnvandet væk fra din bolig. Det kan være ned i en kloak, brønd, eller en opsamlingstønde. 

En tagrende kan være lavet i forskellige materialer, som der bliver kigget nærmere på længere nede i teksten. 

Når en tagrende bliver sat op, er det der hvor taget ender, så regnvandet løber ned i tagrenden. Da tagrenden hælder en lille smule, vil regnvandet løbe ned mod afløbsrøret. 

Afløbsrøret fører regnvandet væk fra din boligs fundament. 

Hvis du stadig spekulerer over, hvorfor en tagrende er en vigtig del af din bolig, så skal du bare blive ved med at læse.

For hvad ville der egentlig ske, hvis du ikke har en tagrende? 

 

Hvis maling der krakelerer


Hvis du ikke har en tagrende, vil det øge risikoen for at vandet bare løber af taget, og samler sig tæt op ad din bolig. Vandet kan dermed sive ned i jorden omkring din boligs fundament. 

Begynder selve fundamentet at blive fugtigt, kan det resultere i store skader både udvendigt og indvendigt med tiden. 

Derfor skal du gøre dig selv og din bolig den tjeneste at sætte tagrender op. Det kan også give mening at gøre på andre bebyggelser på din grund, såsom et skur, carport, eller andet. 

Det kan være en god idé at sørge for at regnvandet bliver ledet ud til din have. Det skal dog ikke være på sådan en måde, at det ender med at du oversvømmer den. 

 

Et nedløbsrør drypper vand ned i hånden på en lille pige


En opsamlingstønde ville på den front måske ikke være en helt tosset idé. Det kan være hvis du for eksempel, har mange blomster, eller andet der trænger til vand jævnligt.

Med en opsamlingstønde har du fået gratis vand, som du kan bruge næsten som du vil. Det anbefales dog at du ikke drikker af det. 

På den måde sparer du lidt på dit vandforbrug, og du skåner miljøet på bæredygtig og klimavenlig måde. 

 

Hvilken type tagrende skal du vælge? 

Plast, Zink, Kobber, Stål, eller aluzink?
Når du skal vælge en tagrende, kan det alt efter omstændighederne være en nem eller svær beslutning.   
Der er selvfølgelig noget økonomi der spiller ind, da alle materialerne ikke koster det samme. 

Der er forskel i samlingen af tagrenderne. Flere af tagrenderne kan limes sammen,  nogle skal klikkes sammen og andre loddes. Det kan på den måde blive et nemmere "gør det selv" projekt. 


Tagrende i Plast 

Estimeret levetid – 25 år 

Tagrende i plast er et af de mere klassiske valg her i norden, da en plast tagrende kan klare lidt af hvert. Materialet er nemt at bearbejde, og kan modstå saltholdig luft, lave temperaturer, og luftforurening uden at tage skade. 

Du kan altid vælge en tagrende i plast, da den er et sikkert valg uanset hvilken tagkonstruktion din bolig har. En plast tagrende ruster heller ikke. 

En tagrende i plast kan have sine udfordringer, når det kommer til vægt på siderne, den kan ikke tåle pres fra en stige for eksempel.  

Derudover kan det være svært at lappe huller eller revner, og det er vigtigt i forhold til at få ledt alt vandet væk fra dit hus og dets fundament.
 

Tagrende i zink

Estimeret levetid – 25 år 

Tagrende i zink er ikke lige så robuste som de fleste andre tagrender, da zink er et forholdsvis blødt materiale.
Tagrende i zink er derimod utrolig modstandsdygtig, når det kommer til vejr og klima generelt. 

Det er et materiale, der kan modstå voldsomt vejr ikke kun i norden. Saltholdig luft og forurening påvirker heller ikke en tagrende i zink. 

Der hvor du skal være opmærksom på zink, er hvis du vil gøre det selv og selv afhenter sine zinktagrender. Der skal du være omhyggelig ved transporten, da zink er et blødt materiale, kan det nemt beskadiges under vejs. 

Tagrenderne skal opbevares tørt, hvis de ikke skal sættes op med det samme, ellers er der risiko for at der blive dannet hvidrust. Sæt dem derfor lodret op et tørt sted. 

Tagrenden i zink vil i starten være blank, men vil med tiden få den meget eftertragtet matte grålige farve. 


Tagrende i kobber 

Estimeret levetid – 25 år 

Tagrende i kobber er den mest eksklusive tagrende type, du kan have hængende på din bolig, garage eller skur. Det er dog også en af de dyreste tagrendematerialer, du kan vælge hvis ikke det dyreste. 

Tagrenden i kobber vil til at starte med være meget blank, ligesom du vil se det med zinken. Den vil relativt hurtigt begynde at blive mørkere. Det sker fordi der bliver dannet en form for beskyttende lag. 

Den vil med tiden blive irgrøn, som du ser det på mange kobbertage rundt om i Danmark. 

Hvor hurtigt den proces foregår, afhænger af vind, vejr og hvordan klimaet er. Kobbertagrenden kan modstå ekstreme vejrforhold, og voldsomt vejr som du kan opleve her i norden, er ikke noget problem.

Du kan uanset hvor du bor og hvilke vejrforhold der er, altid bestille en tagrende i kobber. 
 

Tagrende i stål 

Estimeret levetid – 8 år – 25 år

Det er en solid og stærk tagrende, som varierer meget i pris og levetid. Der findes forskellige ståltagrender på markedet. Nogle tagrender i stål bliver piftet op med ekstra materialer, så de holder længere men prisen plejer at følge med. 

Det er en tagrende du sagtens vælge uanset om din bolig er ny eller gammel, og tagrenden i stål kan godt holde til at du sætter en stige op ad den. Dette anbefales dog ikke. 

Tagrenden i stål bliver ligesom mange af de andre tagrendetyper mørkere med tiden, og giver et mere mat udtryk end i starten. 
 

Tagrende i aluzink 

Estimeret levetid – 15 år 

Tagrende i aluzink er som navnet antyder en god blanding af aluminium og zink. 
Blandingen gør, at prisen bliver mere medgørlig samt at aluzinktagrenden, stadig har de gode egenskaber som en tagrende skal have. 

Tagrenden i aluzinks styrke er tilnærmelsesvis tæt på ståltagrendens. Aluzink bibeholder den blanke overflade i modsætning til mange, af de andre tagrendetyper som du kender. 

Den kan klare det meste danske vejr, og det er medvirkende til at den er forholdsvis modstandsdygtig. Aluzink har en svaghed for saltholdig luft, så hvis du bor i sådan et område, skal du overveje at kigge på andre tagrender.

 

Tagrendenet - hvad kan det gøre for dig?  
 

En tagrende med et løvfang påsat

Det kan være en god idé at investere i et tagrendenet, som dækker dine tagrender. Det sørger for det meste nedfald som blade, og mindre grene ikke havner i din tagrende, og stopper den til. 

Et tagrendenet gør det hurtigere og nemmere for dig at rense dine tagrender.  

I de fleste tilfælde kan en hurtig spuling med vandslangen, faktisk tage det der skulle være kommet ned i din tagrende.

Der findes efterhånden en del forskellige typer af disse tagrendenet, som også kan kaldes for løvfang. Nogle af dem er nemmere at håndtere og montere end andre, og prisen varierer selvfølgelig også herefter.  

 

Et godt råd når du køber din næste tagrende

Undersøg altid kvaliteten af det materiale du gerne vil købe, dette er især vigtig med din tagrende.

Tagrenden er jo medvirkende til at holde fugtskader væk fra din boligs fundament og vægge. 

De penge du føler du ville spare ved at købe lidt dårligere kvalitet, risikerer du at skulle geninvestere. Risikoen for at de går i stykker, flækker, eller får huller er større end hvis du køber ordentlig kvalitet fra starten af. 

En god idé er også at tjekke på forhånd, hvor mange meter du skal bruge, og hvilke dele du skal bruge til din tagrende. Du slipper så for, at skulle betale for unødvendige meter materiale.

 


 

Håber du er blevet en smule klogere på hvorfor tagrender er fantastiske for din bolig. Det kan være du føler dig mere klar til at vælge dine kommende tagrender. Hvis du gerne vil have mere information vedrørende dit tag og tagrender, så kan du med fordel kigge mere inde på blogsiden.


 

Find en tagekspert

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk