blog_image

Tagformer | 7 essentielle tagformer du bør kende

Estimeret læsetid

7 minutter

Der findes mange forskellige tagformer ude på markedet, derfor kan det være svært at holde styr på hvilke tagformer der er. Derfor er der blevet kigget nærmere på de mest populære tagformer igennem tiden. Du får nemt og hurtigt et overblik. Så skal du ikke bruge unødvendigt meget tid på at undersøge det nærmere.  

 

Det er vigtigt du føler dig tryg inden du vælger hvilken tagform dit kommende tag skal have. Tagformen kan nemlig spille en stor rolle, vedrørende hvordan du gerne vil have dit hus skal se ud. For at der ikke er nogen misforståelser mellem dig og entreprenøren, så få du altså 7 essentielle tagformer lige her. 

Dit tag skal jo gerne være smukt og unikt, ikke klodset og malplaceret.  

 

Hvad er et sadeltag? 

Animation der illustrerer et saddeltag

Sadeltaget er et klassisk tag, og et af de mest almindelige tage der findes i Danmark. Det er kendetegnet, ved at have to ens ubrudte tagflader, som er symmetriske. 

Hældningen på sadeltaget varierer mellem 25 - 60 grader. Den traditionelle hældning som oftest ses ved et sadeltag er de klassiske 45 grader. 

Grunden til at hældningen varierer med så mange grader, er at jo stejlere sadeltaget er, jo mere modstandsdygtig er det. Hældninger på mere end 45 grader bliver kaldt for et spids tag. 

Sadeltaget giver god mulighed for at få lavet ovenlysvinduer. Det giver et mere naturligt lysindfald, og du kan derfor nemt gøre taget mere personligt med dine egne forslag og ændringer.

Sadeltaget passer til de fleste huse, og vil stort set altid være et sikkert valg. Hvis du ønsker mere komplekse former, er sadeltagets alsidighed forrygende.

Derfor ses det også rundt om i verden, hvordan arkitekter har benyttet sadeltagets alsidige muligheder. 

Hvorfor sadeltaget er et sikkert valg, spørg du? 

- Der er gode muligheder for ovenlysvinduer, som kaster et naturligt lys ind i dit hjem. 
- Du kan selv være med til at bestemme hældningen på dit tag, og dermed give det et
  mere personligt præg. 
- Det giver dit hus et pænt udtryk, og det er symmetrisk 
- Det er et traditionelt tag, som går godt til de fleste huse i Danmark

 

Hvad er et valmtag? 

Animation der illustrerer valmtag

Valmtaget, der minder meget om et sadeltag, er også en klassiker i Danmark. 
Det er kendetegnet ved at have fire tagflader, som alle har en hældning. 

Valmtaget erstatter endegavlen på dit hus. I stedet for en endegavl, som du kender fra sadeltaget, får du altså en tagflade mere i hver ende. 
De 2 tagflader som erstatter gavlen, er kortest, og de 2 andre tagflader på siden er dem der er længst. Et valmtag bliver ofte lavet med et udhæng på mellem 25-35 cm. 

Med sådan et udhæng vil dine mure blive beskyttet bedre på alle fire sider, og de vil dermed få længere levetid. Regnen vil have sværere ved at komme ind til murene. Ikke sagt at dine murer aldrig mere bliver våde, for det gør de.   

Hvis du ønsker et modstandsdygtigt tag overfor regn og blæst, så bør du overveje et valmtag. Valmtagets fire sider gør at regnen og blæstens, angrebsflader bliver mindre på dit tag. 

Med et udhæng vil det være muligt at have døre, og vinduer åbne uden at der kommer regn ind. 

Valmtaget er særlig godt i efterår og vintermånederne. Det er designet til områder med mere ekstremt vejr, end der normalt ses i Danmark. 

 

Hvad er et mansardtag? 

Animation der illustrerer et mansardtag

Mansardtaget bedre kendt under synonymet `Det knækkede tag`
Taget består af to tagflader, en øvre og en nedre tagflade. 

Mansardtagets øverste del, minder om sadeltaget, dog med en lavere hældning, end et klassisk sadeltag.  

Den nedre tagflade er kendetegnet ved at have stejle sider. Du vil ofte se at der indgår vinduer, som taget vil gå nedover. Vinduerne fungerer som en del af taget. 

Nu til dags bliver mange af de tidligere luftrum, lavet om til morderne københavner lejligheder. Grunden til at de bliver lavet om til lejligheder, er for bedre at kunne udnytte boligernes plads. 

Mansardtaget giver dig gode muligheder for at sætte dit eget præg, på hvordan det skal se ud. Der er gode muligheder for at taget kan udsmykkes. Oftest ses taget dog uden udsmykninger på almene boliger. 

Mansardtaget bliver efterhånden ikke produceret så ofte i Danmark længere, det kan dog stadig opleves rundt om i landet. I Frankrig er det et yderst populært valg af tag, hvor tagets oprindelse også er fra. 

Mansardtaget er opkaldt efter Francois Mansart som er arkitekten bag denne tagform.  

 

 

Hvad er et københavnertag?

Animation der forestiller et københavnertag

Som navnet antyder, har denne tagform fået navn efter København. Det skyldes at der i perioden 1870 - 1900, var et stort antal af boliger, der fik denne nye tagform.

Tagformen blev hurtig populær blandt den københavnske befolkning. 

Københavnertaget har været præget af den første danske byggelov, som så verdens lys for første gang i 1856.

Der blev fastlagt nogle rammer for fremtidens boliger, og en af disse var at taghældningen på de københavnske tage, maksimalt måtte have en taghældning på 45 grader. 

Grunden til denne lov var simpelthen at sørge for, at der ikke ville komme for mange skygger for solen. Det gjorde nogle af de store og dominerende tage på de københavnske gader allerede.  

Københavnertaget og mansardtaget bliver ofte forvekslet, forskellen ser du på toppen af tagene. 

Københavnertaget er kendetegnet ved at den øverste del af taget er fladt, med en lille hældning ud til siderne. Det gør at vandet kan løbe af. Den nederste del af taget går ned langs siderne, vinduerne vil fungere som en del af taget.  

Københavnertaget var ligesom mansardtaget, medvirkende til at tagrummende blev større, og de blev derfor mere anvendelige som fx tørrerum. Nu til dags bliver de fleste af disse tørrerum, ligesom i mansardtaget lavet om til moderne lejligheder.

 

Hvad er et built up-tag (fladt tag)? 

Animation der illustrerer et built up tag

Built up-taget er fagbetegnelsen på det, der er et fladt tag. Det er kendetegnet ved, at det er fladt på toppen og uden loftrum. Der bliver typisk anvendt tagpap til denne tagform.  

Tagpappet bliver efterfølgende dækket med perlegrus, som er med til at give taget beskyttelse mod solens nedbrydelige stråler, da taget ikke kan tåle dem. 

Built up-taget/det flade tag er blevet importeret direkte fra varmere klimaer såsom USA. Denne tagform er populær i det mere tørre klima, end der ses i Danmark.
I varmere klimaer undgår man at taget, også skal kæmpe med mange dage med regn. Der er derfor en god mulighed for at taget kan holde længere i sådan et klima.

Built up-taget/det flade tag har haft det svært igennem årene i mere kølige, fugtige og vådere klimaer, som det vi har i Danmark. 
I Danmark har det flade tag haft det svært, da det ikke egner sig 100 % til vores klima. Det er også derfor mange har oplevet problemer med vand og fugtskader igennem tiden. 

Der er dog sidenhen kommet regler for de flade tage, og et af dem er, at der skal være en hældning på mindst 2,5% så vandet kan løbe væk fra taget. Det er medvirkende til at mindske risikoen for vand og fugtskader. 

Denne tagform var især populær i 50’erne og op igennem 70’erne. 

 

Hvad er et pulttag? 

Animation der forestiller et pulttag

Pulttaget er en tagform med et ensidigt fald, hvor den ene side af taget som oftest er markant højere end den anden side, og dermed får taget kun en hældning. 

Pulttaget er en populær tagform, som tidligere oftest blev benyttet af sommerhusejere. Det er senere også blevet et populært valg til carporte, terrasser, og nyere designerhuse. 

Populariteten blandt denne form skyldes nok at det giver nogle nye aspekter, og gør taget lidt mere unikt. Det sker fordi, det ikke er det mest anvendte i Danmark. Det kan samtidigt være svært at få dispensation til at det må bygges. 

I mange kommuner skal du dog lige holde med lokalplanerne, da mange kommuner mener at den høje side på taget vil overskride det tilladte. 

Du kan derfor ansøge om dispensation, hvis du ønsker denne tagform på sit hus. 

Hvad er et Pyramidetag (Bungalowtag) 

Animation der illustrerer et pyramidetag (bungalowtag)

Pyramidetaget er en lille udstikker fra valmtaget, hvor taget skråner med samme hældning ud til husets fire facader, hvor der bliver dannet en lille pyramideform.
Det har ofte en lille hældning på alle siderne.  

Dette er også grunden til at de to tagformer, minder om hinanden. Valmtaget har dog flere muligheder end pyramidetaget, da pyramidetaget kommer til sin ret på hustypen bungalow. 

Hustypen bungalow, er typisk kendetegnet ved at have en høj kælder, og højtsiddende vinduer, som typisk er placeret i hjørnene.  
Taget er typisk beklædt med tagpap, og skorstenen er kendetegnet ved at være placeret inde omkring midten af taget. 

Et pyramidetag eller bungalowtag er typisk, også kendetegnet ved at være placeret på mindre boliger.
Det blev især udviklet og produceret i 1930'erne i Danmark. 

 Håber at dette blogindlæg om de 7 essentielle tagformer har givet dig en grundig og bedre forståelse for de forskellige tagformer. Forhåbentlig føler du dig mere klar til at træffe valget, om hvilken tagform der skal pryde dit tag i fremtiden. Hvis du søger andre relevante informationer end om tagformer så kig lidt på vores blogside


 

Læs om tagtyper

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk