blog_image

Stråtag - Den komplette guide

Estimeret læsetid
6 minutter
 
Står du og overvejer at købe et stråtag? Eller har du lige købt et hus med stråtag? I så fald er der mange ting at overveje. Kan det brandsikres? Kan du gå fra fast tag til stråtag? Kan du gøre det selv? Følg med her og få besvaret disse spørgsmål og meget mere.

Stråtagets historie 

Stråtaget er en af de ældste tagtyper. Strå har været det mest udbredte tagdækningsmateriale i mange år. Både på landet og i byerne. Det blev dog forbudt i byen i starten af 1800-tallet på grund af brandfaren. I 1950’erne og 1960’erne var brugen af stråtage markant nedgående.

Der var derfor bekymring om håndværket ville uddø. Siden da er brugen af stråtaget igen blevet udbredt. Både i Danmark, men også i lande som Holland. Der kan være flere grunde til den stigende popularitet.

Her iblandt det arkitektoniske aspekt. Stråtaget er et naturprodukt med et unikt udseende, som ofte bliver forbundet med romantikken. Stråtaget har også en god indpasning i den danske natur. Arkitekter bruger derfor ofte stråtaget på nye ”mordene” bygninger, hvis det passer med omgivelserne. 

En anden grund til at arkitekter i stigende grad fortrækker stråtaget, kan være tagets føjelighed i forhold til underlaget. Føjelighed betyder tagets medgørlig, og hvor let det er at arbejde med. Tagrør er et 100-300 centimeter højt græs, der vokser ved strandbredder, søer og grøfter. Tagrør er især kendt for at bruges på stråtage. Tagrør er et byggemateriale, der kan bruges sammen med alle slags byggematerialer. Stråtaget har altså utrolig mange muligheder, når det kommer til formen på taget.


Stråtagets levetid

Et stråtags levetid kan variere alt efter, om ryggen er lagt mod syd eller nord. Det skyldes, at hvis stråtaget står i sollys, så nedbrydes stråene hurtigere. Som udgangspunkt har et stråtag en levetid på imellem 40-60 år på nordvendte sider og imellem 20-40 år på sydvendte sider. 

Det er også vigtigt at understrege, at der er et stort spænd i estimatet. Det skyldes, at alle boliger er unikke, og at mange faktorer spiller ind. Stråtagets levetid afhænger af faktorer som: kvaliteten af materialet, tagets tykkelse samt boligenes placering og hvor udsat den er.

Det er dog mange ting du selv kan gøre for at forlænge levetiden. Du kan brandisolerer dit stråtag ordenligt, og benytte dig af kvalitets materialer. Regelmæssig vedligeholdelse af stråtaget, kan også være med til at forlænge levetiden. 


Sådan vedligeholder du dit stråtag 

Rygningen, som også kaldes mønningen, beskytter den øverste del af stråtaget mod vind og vejr. Rygningen er en vital del af stråtaget og har en stor betydning for stråtagets levetid. Rygningen kræver meget vedligeholdelse.

En lyngmønnings levetid er ca. 3-5 år, herefter skal den skiftes. Hvis du derimod har en kobbermønning, kan den ofte holde hele stråtagets levetid. Ved vedligeholdelse af stråtaget er det begrænset, hvor meget du selv kan gøre.

Du kan dog tjekke stråtaget grundigt nedefra minimum en gang om året eller efter en kraftig storm. Her skal du være opmærksom på, om rygningen mangler halm, eller om der er huller i taget forårsaget af fugle eller andre skadedyr. Er det tilfældet, er det en god ide at få fat i en professionel. I længden vil det ofte være billigere, hvis du løbende får skaderne på taget udbredt. 

Brandsikring af stråtag

En af de største ulemper ved stråtage er brandfaren. Det var blandt andet derfor, at stråtaget blev forbudt i storbyerne i 1950’erne og 1960’erne. Brandfaren har også haft stor betydning for populariteten af stråtage. Populariteten iblandt de danske husejere har i perioden 50’erne og 60’erne været dalende.

Det resulterede i skærpede krav til brandsikkerheden, eksempelvis at der skal være mindst 10 meter til naboskel.  Et andet krav er, at når to bygninger er på samme grund, skal der mellem et stråtag og en bygning uden stråtag være minimum 12,5 meter. Hvis begge bygninger har et stråtag, skal der minimum være 20 meter mellem dem. Dette skyldes, at stråtage ofte bliver sat i forbindelse med brandfarlighed. 

Der er dog meget, der kan gøres, når det kommer til brandsikring af stråtage. Du kan blandt andet brandisolere dit stråtag. Det kan gøres ved at lægge undertagsgips direkte på spærene af taget. Det bliver gjort med henblik på brandsikring af stråtaget, hvis der skulle gå ild i taget.

Her vil det formindske spredningen af branden og skadens størrelse. Brandsikring af stråtaget er en essentiel faktor i forhold til stråtagets levetid. Ønsker du dermed at få mest muligt ud af dit stråtag, er det ikke nok, at du vedligeholder taget korrekt. Brandisolering er ligeledes en essentiel del af plejningen af stråtaget. 

Er du gør det selv typen? Stråtag er et svært håndværk, og tagrør er et meget brandfarligt materiale. Det anbefales derfor, at du får en såkaldt tækkemand til at opsætte det.

Skorsten stråtag

Som tidligere nævnt er stråtage og tagrør utrolig brandfarlige. Der er derfor også skærpede krav, når det kommer til skorstene på stråtaget. En skorstenspibe er den del af skorstenen, som sidder oven på taget, hvis du ønsker at få opstillet en skorstenspibe igennem dit stråtag, kan du med fordel være opmærksom på de skærpede skorstensregler hertil.

Disse krav indbefatter eksempelvis, at skorstenspiber skal indføres mindst 0,8 meter over tagryggen på stråtaget. Et andet krav er, at der skal monteres en gnistfanger på skorstenen. En gnistfanger er en brandsikrings foranstaltning, som opfanger små gnister fra skorstenen og som dermed kan forhindre en brand. 

Fra stråtag til fast tag

Ønsker du at skifte fra stråtag til fast tag? Det kan være et stort projekt, der kræver meget arbejde. Det kan lade sig gøre, men det afhænger af en række faktorer; 

  • Hældningen på boligen
  • Standen af taget 
  • Boligens beliggenheden. 

I mange tilfælde skal du tage stråtaget ned, før du kan lægge et nyt tag. Når et stråtag skal tages ned, skal snorene, der holder strående sammen, skæres op. Det kan være svært at få dem ned, hvorfor det er en god ide at leje et stillads.

Det er derfor ikke udfordringsfrit at skifte fra stråtag til fast tag. Det kan, hvis du gør det selv, hurtigt gøres forkert, da det er et omfattende projekt. Det vil derfor være en god ide at få professionel hjælp. Det kan være fra en tømmer eller en tagdækker. 

Der er dog fordele ved at skifte fra stråtag til fast tag. Generelt set har fast tag en længere levetid end stråtag. Det kan desuden spare dig for penge i længden, da forsikringspræmien er meget lavere på et fladt tag. Stråtage er kendt for at koste mange penge i forsikring. Det skyldes, at stråtage kræver en særlig brandforsikring. En sådan forsikring er ikke et krav ved eks. fladt tag.

Find en tagekspert

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk