blog_image

Solceller på tag | Bliv klogere på solceller

Læsetid: 8 min

Solceller på tag bliver brugt til at give strøm til alt lige fra din bolig eller en telefonoplader. For at solceller kan lave strøm, skal den bruge dagslys. Selvom det er overskyet, fungerer solceller stadig. De har til formål at mindske CO2-udslip og øge grøn energi. Hvis du går og overvejer solceller på tag, kan det i sig selv være en god investering, da det blandt andet skaber mere værdi til din bolig og har mange andre fordele. Læs med her, hvis du vil blive klogere omkring solceller. Hvis du er mere interesseret i at vide, hvordan fordele og ulemper lyder, kan du læse mere om det lige her!

 

Hvilke fordele og ulemper findes ved solceller findes der?

Så hvis du er på besøg hos et par venner, der benytter sig af solceller på taget, tænker du måske ”Hey, det er sgu da meget smart. Hvilke fordele og ulemper ved solceller findes der mon?” Hvis du kunne tænke dig at vide lidt mere omkring dette, er der opstillet en liste over fordele og ulemper nedenfor – Der er nemlig lige et par ting, der ville være godt at have i mente.

Økonomisk

Solceller hjælper med at spare på din elregning, da du ikke betaler for energi, du selv generer. Hvis du f.eks. forestiller dig, at du indsamler regnvand i en tønde til, når du skal vande dine blomster – og du bruger den indsamlede vand til vandingen, har du jo i teorien ikke selv betalt for det vand, du vander dine blomster med. Det er præcis sådan, du kan tænke over det med solcelle energi.

En anden økonomisk løsning er, at du med et net tilsluttet solcelleanlæg kan sælge elektricitet eller købe det via et kollektivt elnetværk. Det betyder, at du sælger overskydende energi ud til et offentligt elnet. Hvis du snakker med en ejendomsmægler, siger de cirka for hver 500 kr., du sparer om måneden på el, vil dit hus stige omkring 100.000 kr. i værdi.

Energi der fortsætter

Solceller er med til at danne både elektricitet og varme til din bolig. Den optager energien fra solen, vinden og bølgerne, hvis du bor ved vandet. Denne form for energi er med til at skabe en bedre fremtid, da den ikke udleder specielt meget co2.

For eksempel udleder 10 kvm. anlæg kun ½ ton co2 om året. En dansker, taget i betragtning, udleder overordnet 17 ton co2 om året i snit.

Holdbarhed

Et anlæg har ofte en lang levetid samt en 20 års garanti. En normal levetid for et solcelleanlæg er typisk 35-40 år. I dag tager et solcelleanlæg 11-22 år at tjene sig selv ind igen. Det vil altså sige, at efter du har haft dit anlæg i 11-22 år, er energien gratis.

Grøn energi

Solceller skaber ingen forurening eller affaldsprodukter. Den bruger heller ikke brændstof, og den kræver minimal overvågning og vedligeholdelse.

 

Som du kan se, er der mange gode fordele ved solceller. Men som så mange andre ting i livet, er der også en bagside. Der er også visse ulemper, når det kommer til solceller. Nedenfor, kan du læse mere om ulemperne ved solceller, du bør have i mente, før du kaster dig ud i en investering af et solcelleanlæg. 

 

Dyr investering

Anskaffelse af et solcelleanlæg samt installation er i sig selv dyrt, men du skal huske, at energien er gratis efterfølgende. Hvis du synes, det er dyrt, er en god løsning, at du kan tage et ”energilån” i banken. Banken sørger for, at du får en lav rente, da du som forbruger investerer i grøn energi.

Sæsonpræget

I Danmark er der typisk lange og kolde vintre uden meget sol. For at undgå, du pludseligt står uden energi, kan du nettilslutte dig det kollektive el-netværk, hvor du kan hente energi i månederne, hvor de er mindre energi at opsamle. Her køber du energi fra en ”samlet pulje”.

Fjernelse af træer og objekter

Hvis det ender med, at dine solceller står i skygge, optager de ikke energi. Derfor kan det være nødvendigt at fjerne træer eller en flagstang i haven.

Tungt for taget

Et solcelleanlæg er forholdsvist tungt, og kan derfor give tagskader, hvis du har et ældre tag, da det ikke kan holde til det. Det er derfor vigtigt, at du undersøger tilstanden på dit hus’ tag, inden du kaster dig ud i en investering af et solcelleanlæg.

Montering af stativer og solcelleanlæg

Solceller på et fladt tag

Før i tiden brugte folk ikke solceller på et fladt tag. Prisen var høj, og folk forsøgte derfor at tjene på et anlæg. Det blev primært lagt på flader, der havde den rigtige hældning i forhold til skygge, stråler og lign. Siden da, er der sket en udvikling. Det er blevet billigere at producere et anlæg, og derfor er det også blevet muligt at lægge anlæg på flade tage.

I dag bruger flade tage kiler, stativer eller bukke under solceller til at opnå den optimale hældning.

Kiler, stativer og bukke er sarte overfor vind, og derfor skal du spænde dem fast til taget. Det bliver gjort via forankring, da du ikke må bore i taget. Borer du i taget, risikerer du et utæt tag i forhold til regnvand.

Klæbeløsning på fladt tag

Hvis du vil lægge solceller på fladt tag, er det også en god idé at montere dem parallelt af hinanden. Det kan du gøre ved en klæbeløsning, som gøres ved at montere direkte på din tagmembran, som er et stykke materiale, der lukker for alle utætheder i taget – typisk kan det ligne en rulle plastik. Hvis du vælger at gå med denne løsning, mindsker du vægten på taget fra kiler, stativer og bukke samt vindbelastning.

Tagmembran på et tag

En anden fordel ved direkte klæbning er, at du betaler mindre for denne løsning frem for kiler på taget. Det er den billigste form for anlæg, og du mindsker produktion mere end 10%.

Ulempen ved anlæg på fladt tag er, at der samler sig let støv, visne blade og vand på panelerne. Det kan nemlig ikke ”løbe” ned. Det betyder for, at du oftere skal rengøre dem, hvorimod solceller med hældning er mere selvrensende, hvilket betyder, at du ikke skal rense dem lige så ofte, som hvis du havde dem fladt monteret. Hvis du ikke rengør dem, kan de blive beskidte, hvilket gør, at de ikke opsamler den optimale mængde solenergi.

Du kan læse mere om rengøringen under rengøring af solceller.

 

Solceller i tagsten

Solceller i tagsten

Hvis du synes solceller på et tag ikke er pænt, er solceller i tagsten et godt alternativ. Går du og undrer dig over termen ”Solceller i tagsten”, er det præcis, som det lyder – Solceller der er indbygget i en tagsten, hvilket gør dem mere ”usynlige”.

Du får derfor stadig det klassiske look og med en god holdbarhed, når du har solceller i tagsten. Teglstenene er bygget, så du undgår skygger på solcellerne. Derved får du det bedste ud af dit tag, når du skal bruge strøm. Der er derfor en stigning i Danmark, af folk der bruger solceller i tagsten, da det er blevet mere moderne at være ”grøn”.  

 

Normalt tag bliver udskiftet med solcelletag

IT-firmaet, Tesla er i gang med at producere tagsten med indbyggede solceller. Du kender nok mest Tesla for deres kendte elbiler, som man kan finde hele verden over. Tesla er gået sammen med firmaet IT-firmaet SolarCity, og de arbejder i dag på at bygge tagsten af glas med indbyggede solcellepaneler. De er, som du kan se på billedet oven over, i gang med at designe tagsten med et moderne look, så hele dit tag er dækket ind i solcellepaneler, der skal give din bolig energi året rundt. De går ind for et holdbart tag, og det skulle siges, ifølge Tesla og SolarCity, at være 3 gange stærkere end et normalt tag.

Desværre er Teslas tagpaneler stadig ikke blevet lanceret i Danmark, og vi må stadig vente spændt, da Tesla ikke har offentliggjort nogen lanceringsdato endnu.

Kost der vasker solcellepanel

Rengøring af solceller

Det bedste råd, du kan gøre brug af – Vask dine paneler i regnvejr.

Når du vil vaske dine solceller, skal du gøre det i ”dårligt vejr” – skyet eller om aftenen. Hvis du vasker dem i solskin, risikerer du at ødelægge glasset, da panelerne er varme og i spænding.

Din rengøring af solceller skal foregå om foråret. Det er det bedste tidspunkt, så du kan opnå den maksimale stråling fra solen. Det er også en god idé at gøre det igen i efteråret, så du også får strålingen fra solen om vinteren.

Der er en række huskeregler, du kan tage i mente, når det kommer til rengøring af solceller.

Huskeregler:

 • Brug regnvand– Ikke rengøringsartikler, medmindre det er midler, som der er lavet til solcellerengøring
  • Vand fra hanen kan indeholde kalk, og derfor kan dit anlæg blive kalket til
 • Brug en blød svamp eller klud
  • Brug aldrig højtryksrenser eller skarpe genstande – det kan skade dit anlæg
 • Aldrig gå på dine solceller
  • Hvis du går rundt oppe på taget ved dine solceller, er det vigtigt du ikke træder på dem. Bevæg dig udenom dem.
 • Brug en kost, hvis du skal fjerne sne.
  • Det er nemlig vigtigt, at du undgår at ridse dem, så du solcellerne ikke får skader, når du fejer dem.

Når du har styr på ovenstående regler, er du godt klædt på. Går du med tanken om at investere i et solcelleanlæg, er det overordnet set en god idé, og det kan bruges som en investering – der er selvfølgelig altid nogle ulemper, men i dette tilfælde, er der løsninger på det. Hvis du ikke selv har lyst til at rense dit anlæg, kan man altid få en vinduespudser til det. Der er masser af vinduespudsere der også vasker dine paneler.

Nu er du egentlig ”good-to-go”, og du er blevet lidt klogere på solceller på taget. Hvis du står og overvejer et solcelleanlæg i fx tagsten, kan du læse meget mere det på vores blog.

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk