blog_image

Sikkerhed ved tagarbejde

Estimeret læsetid:

5 min

Det er meget vigtigt, at tagarbejde udføres så sikkert som muligt. Hvert år er der desværre mange personer, der kommer alvorligt til skade, og i værste tilfælde omkommer, fordi de styrter ned fra et tag. 

Kunne du tænke dig at blive klogere på sikkerhed ved tagarbejde? Så læs med her.

Sikring mod nedstyrtning

Det er meget vigtigt at sikre sig mod nedstyrtning, når du arbejder på tage. Nedstyrtning fra større højder er den største årsag til skader i forbindelse med tagarbejde.

Du skal derfor altid huske at tage stilling til hvilket sikkerhedsudstyr, der er nødvendigt for at udføre arbejdet så sikkert som muligt. Det kan være udstyr som:

  • Stiger 
  • Faldsikringsudstyr 
  • Seler 
  • Personløfter 

Du skal være ekstra opmærksom ved arbejde, som udføres i 2 meter eller derover. I denne højde er det nemlig et lovkrav at anvende enten rækværk eller faldsikringsudstyr.

Når du så har sikret dig mod at falde ned fra taget, er det så nok?

  • Det ikke er nok kun at sikre færdsel på taget. Det er også et krav at sikre personer, der færdes forbi og under taget med hjelm.

Det er meget vigtigt, da der kan falde ting ned fra taget i forbindelse med arbejde og færden. Nedfaldne genstande vil kunne ramme folk, der opholder sig under eller i nærheden af taget. Det er derfor meget vigtigt, at du både sikrer personer på taget, såvel som dem under taget.

Arbejde på tage uden rækværk

Skal du udføre arbejde på tag? Er du bekymret over sikkerheden ved tagarbejdet? 

Så er et rækværk et godt sted at starte. Et rækværk er en klassisk måde at skabe en form for sikkerhed ved tagarbejde. Et rækværk er kort fortalt en indhegning af taget, som sikrer, at du ikke falder ud over. Et rækværk kan dog tage lang tid at opstille og koste mange penge. 

Der er derfor mange, som ønsker at undgå et rækværk. Må du så godt arbejde på tage uden rækværk? Ja det må du godt, men kun hvis du opfylder nogle særlige krav alt afhængigt af, hvor højt oppe taget er.

Når du skal arbejde på tage uden rækværk, er det vigtigt, at du altid fortager en vurdering af, om der er en risiko for at falde ned. Skal du arbejde i en højde på over 2 meter, så kræver arbejdstilsynet, at du betragter højden i sig selv som risiko for, at du kan falde ned.

  • Der er særlig krav til tagarbejde, der udføres i en højde over 2 meter. Her skal du enten opstille et rækværk eller benytte andre former for sikkerhedsudstyr såsom personløfter eller skærme. 

Er der en risiko for, at du kan falde ned på skarpe kanter, trapper eller fliser, er det vigtigt, at du opstiller sikkerhedsforanstaltninger uanset højden. Det kan eksempelvis være skærme eller personløfter.

En personløfter er en lift, der på en sikker måde kan løfte personer op, så de kan arbejde på tage og komme sikkert ned igen. 

Ulempen ved en personløfter er dog, at det er dyrt at leje en, og at du som privatperson ikke har tilladelse til at føre en. Ved mindre, at du har kørekort til det. Bruger du en af de andre sikkerhedsforanstaltninger, må du gerne arbejde på tage uden rækværk. 

Sikkerhedsnet til tagarbejde

Det kan være en god ide at erhverve sig et sikkerhedsnet i forbindelse med færden på taget. Et sikkerhedsnet er et net, der lægges ud på taget for at sikre, at der ikke falder materialer, som kan ramme andre. Ligeledes sikrer det dig, der færdes på taget.    

Det er vigtigt, at montering og brug af sikkerhedsnet sker i overensstemmelse med leverandørens brugsanvisning. 

  • Hvis du har opsat et sikkerhedsnet, er det et lovkrav, at du har leverandørenes forskrifter for brug og vedligeholdelse af nettet på byggepladsen eller hjemmet.

Det er i tilfælde af, at arbejdstilsynet kigger forbi, her skal de have mulighed for at læse sig frem til, om sikkerhedsnettet er korrekt opsat. 

INFO: Husk at der er forskel på støvnet og sikkerhedsnet.

Et støvnet er et net der forhindrer støv fra at kommer ind på eksempelvis byggepladsen, det kan også dække af for vind og vejer. Et støvnet bliver ofte sat op i forbindelse med stilladsarbejde.

Sikkerhed ved tagarbejde 25 grader

Der findes særlige krav, der gør sig gældende, når du arbejder på tage med en hældning på 25 grader eller mere. I sådanne tilfælde skal der sikres mod nedstyrtning, hvis tag-foden er mere end 2 meter over underlaget, og der arbejdes eller færdes i mere end 5 meters højde.

Det er desuden vigtigt, at du er opmærksom på kælderhalse, lyskasser, spidse genstande og lignede. Alle disse udgør nemlig en fare for nedstyrtning i forbindelse med færden på tage. Specielt tage med mere end 25 grader, og uanset faldhøjden. 

Ved arbejde på tage med mere end 25 graders hældning er der nogle sikkerhedsforanstaltninger, som du kan fortage dig:

  • Opstil skærme
  • Brug tagstiger 
  • Brug personløfter

Sådanne sikkerhedsforanstaltninger kan være med til at øge sikkerheden ved tagarbejde, og kan i sidste ende være med til at rede liv. 

Der er altså mange regler og krav, som du skal være opmærksom på, når det kommer til sikkerhed ved tagarbejde. 

Dette blogpost har forsøgt at give svart på nogle af de spørgsmål, der kan opstå vedrørende sikkerhed ved tagarbejde. 

Er du fortsat i tvivl, eller har du ubesvarede spørgsmål, kan det være en god ide at kontakte en professionel eller skrive til arbejdstilsynet. 
 

Find en tagekspert

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk