blog_image

Mos på taget - Det betyder det for dit tag

Estimeret læsetid:

6 minutter

Har du mos på taget? Har du også alger på taget? Hvis ja, bør du så fjerne det, og i så fald hvordan? 

Læs med her og bliv klogere på, hvordan du skal forholde dig til mos på taget.

I dette blogpost kan du læse om:


Mos og alger på taget

Hvad er mos? 

Mos, eller mosser, er kort fortalt små grønne planter, som ikke har rødder. De gror som regel i fugtige omgivelser. De vokser ofte hurtigt, og kan sprede sig meget. 

Hvad er alger?

Alger er en fælles betegnelse for makroalger, der i daglige tale bliver kaldt tang. Der findes mange forskellige former for alger - faktisk over 30.000. Det kan derfor være svært at påvise hvilken specifik art du har at gøre med. 

Hvorfor er der mos og alger på taget?

Mos og alger vokser på mange danske boligejeres tage. Det skyldes, at mos og alger trives i fugtige omgivelser, og klimaet i Danmark er generelt meget fugtigt. 

I Danmark regner det i gennemsnit 792 mm om året, og med udbredte tagtyper som fladt tag, built up tag og stråtag skaber regnen gode forhold for mos og alger på taget. 

Vidste du? at jo lavere hældningen er på dit tag, jo større er risikoen for, at der vokser mos og alger på taget.

Hvilke konsekvenser har mos på taget? 

Mos på taget er oftest ganske ufarligt for taget. Mos er altså oftest et kosmetisk problem, da de grønne plamager ikke altid matcher husets facade. 

Der kan dog danne sig store ”puder” af mos på taget, som kan suge meget vand til sig. Det kan betyde, at der kommer vand ind under din tagbelægning. Så hvis du ser store puder af mos på taget, bør du fjerne dem.

Hvilke konsekvenser har alger på taget? 

Algerne er ligesom mos ikke kønne at se på. Det kan derfor være et æstetisk forstyrrende ellement på boligen.
 
Algerne optager vand gennem rødderne. Når algerne sidder på dit tag, kan de slå rødder i dine tagsten. Det kan betyde, at der kommer revner i tagstene, og disse revner kan fyldes med vand fra rødderne. Kommer der frost, kan disse tagsten i værste tilfælde sprække. 

Rensning af tag for mos

Hvordan fjerner du mos på taget?

Der findes forskellige metoder til rensning af tag for mos. De bedste er dog at plukke mospuderne med dine hænder, eller børste mosset væk med en børste eller kost. 

Har du tagplader på taget, så kan det være svært at fjerne mos. Hvis det er tilfældet, kan du overveje at kontakte en tømrer.

OBS: Fjern aldrig mos ved at spule dit tag.
Hvis du spuler dit tag, er der stor risiko for, at du beskadiger dit tagmateriale. Der er også en risiko for, at der kommer vand ind i selve tagkonstruktionen. 

Rensning af mos fra bølgeeternit og eternitskifer 

Hvis dit tag er konstrueret af enten bølgeeternit eller eternitskifer, så skal du være opmærksom på, at du bør kontakte arbejdstilsynet, før du forsøger at fjerne store mængder mos på taget. 

Det skyldes, at nogle ældre eternittage kan indeholde asbestfibre. Når taget bliver renset, kan der være en risiko for, at asbestfibrene bliver frigivet i luften.

Kan du forebygge mos på taget?

Hvis du skal have renoveret eller lagt nyt tag, er der her nogle ting, der kan virke forbyggende for mos på taget:

  • Sørg for at have en taghældning på over 25 grader.

Tage med en hældning på mindre end 25 grader er mere udsatte for mos, fordi der danner sig mere fugt, da vandet ikke kan løbe fra.

  • Sørg for at dit tag ikke står i skygge

Hvis dit tag står i konstant skygge, er der en øget risiko for, at der danner sig fugt. Fugt er som sagt et miljø, som kan være grund til, at der kommer mos på taget. Du bør derfor beskære eventuelle træer, der skygger for taget.

Hvordan fjerner du alger?

Ligesom med mos, er det ikke et stort problem at få fjernet alger.
Den mest udbredte måde at fjerne alge på, er ved at bruge hænderne. Er du ikke typen der kan lide at få beskidte hænder, kan du med fordel bruge en børste og noget varmt vand.

Det er vigtigt at du tænker over de materialer, du bruger til at fjerne alger på taget. Det er vigtigt du kun benytter materiale der er godkendt, til bekæmpelse af alger.

Det er vigtigt, at du ikke forsøger at fjerne alger ved at:

  • Bruge et middel, der ikke er godkendt til algebekæmpelse. Det er forbudt, og kan straffes med bøde. I værste tilfælde går strafferammen op til 2 års fængsel. 
  • Bruge en højtryksrenser til at spule dit tag for alger. Der kan være en risiko for, at du beskadiger tagmaterialerne, og i nogle tilfælde vil der kunne komme vand ind på loftet. 

Kan du forbygge alger på taget?

Det korte svar er ja, det kan du. Du kan forbygge alger på taget ved at vedligeholde taget årligt. Det kan du gøre, ved at være opmærksom på begyndende afskalninger og nedbrud af tagets materialer og reparere dem. Det skal du gøre, fordi der ellers kan vokse alger i afskalningerne. 

Ligesom ved mos på taget er det vigtigt, at du er opmærksom på, at dit tag ikke står i konstant skygge og bliver udsat for meget fugt. Det er også vigtigt, at du sørger for at undersøge, om der er asbest i dit tag. 

Er det tilfældet skal du kontakte arbejdstilsynet før du fjerner alger fra taget, da du kan risikere at få asbestpartikler i luften.

Algebehandling af tag - hvornår?

Algebehandling af tag kan som udgangspunkt ske hele året, der er dog nogle tidspunkter, der er mere optimale end andre. Det bedste tidspunkt vil være fra start april til slut november måned. 

Det skyldes, at alger kan være svære at komme af med, hvis du starter algebehandlingen for tidligt på året. Det skyldes blandt andet, at frost og regn kan skylle den algebehandlende væske væk, hvilket betyder, at væsken ikke når at virke optimalt. 

Det kan i nogle tilfælde være en fordel at starte tidligt på algebehandlingen. Er der mange alger på taget, bør du kontakte en professionel, der kan hjælpe med vurderingen.

Fordele og ulemper ved rensning af mos og alger

Der er både fordele og ulemper ved at fjerne mos og alger fra taget.
Fordele:

  • Det bidrager til en pænere bolig. Mos og alger på taget er ikke altid kønt 
  • Mos og alger kan samle fugt. Ved at fjerne dem kan du komme vandskader i forkøbet. 
  • Mos og alger kan også tiltrække dyr på taget som f.eks. fugle og snegle. Dyrene kan skade dit tag, og det vil altså være en fordel at forebygge mod det. 

Ulemper:

  • Det kan skade dit tag. Al færden på taget kan potentiel set være skadeligt, da det slider og kan ødelægge tagmateriale.
  • Det kan ødelægge dit tag, hvis du renser det for meget med vand. For meget vand kan betyde, at du kan komme til at skylle dele af taget væk og i værste tilfælde, at der kommer vand ind i boligen.

 

Nu du er blevet klogere på mos på taget, kan du tage en beslutning om, hvorvidt du ønsker at fjerne det eller ej. Er du fortsat i tvivl, kan du med fordel kontakte en professionel.   

Find en tagekspert

user
Benedicte Abeline February 20, 2020 03:50 pm
Super fin artikel! Har længe ledt efter en god artikel om alger, og hvordan man fjerner dem, da hele vores sommerhus tag er fyldt med det. Tak for det
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk