blog_image

Guide til grønne tage

Læsetid: 6 min

Har du nogensinde lagt mærke til en bygning med planter eller græs på taget? Det er grønne tage!

Det er en unik måde at koble funktion, teknik og vegetation sammen. Et grønt tag er også kaldet et sedumtag, som er latin og betyder, at taget er med græs eller stenurter. Kort sagt - så er det et tag med planter eller stenurter fremfor tegl eller andet belægning.

Vidste du, at grønne tage er både miljøvenligt og økonomisk? De er nemlig med til at aflaste kloakken, da taget optager halvdelen af det regnvand der falder, og det er billigere end andre tag.

Så går du og ønsker en større forklaring om grønne tage, og hvordan de er opbygget, eller har en lille gør-det-selv drøm at lægge det der hjemme? Så læs med her!

 

Hvad er et grønt tags opbygning?

Når vi taler om et grønt tags opbygning, så kan det både lægges på et fladt tag og på et med hældning. Generelt set skal undertaget bygges på samme måde som et helt normalt tag. Dog skal du have købt en kantliste i aluminium med drænhuller ved tagfoden, men også en rod- og vandtæt folie, som du finder i dit lokale byggemarked, inden du skal placere sedumbakkerne. Bakkerne er dem, der indeholder den jord planterne gror i.

Pil der peger på kantliste med drænhuller

Hvis du skærer et grønt tag midt over, vil du typisk se en opbygning, hvor tagpladerne ligger i bunden, som typisk er af beton eller tagpap. På det andet lag finder du filt, og hvad der hedder en gummimembran. Membranen er et tyndt materiale, der er med til at holde et tag tæt, så der fx ikke trænger vand igennem.

Gummimembran bliver lagt på tag

I nogle tilfælde er der indbygget en drænplade, som sørger for at taget ikke ”drukner”, men at taget stadig får vand nok, så det kan gro.

På fjerde lag er et drænlag med en tykkelse på 2-5 cm til 4-8 cm, alt efter hældning på taget. Drænlaget består af en varmebehandlet tagjodsblanding. Grunden til, at det er varmebehandlet, er så der ikke gror ukrudt.

På et grønt tags opbygnings sidste lag er planterne. Højden og vægten på plantelaget varierer alt efter stenurterne og andre planter. Typisk er planterne på et grønt tag omkring 2-5 cm, og nogle planteblandinger kan være helt op til 15-20 cm.

Man der lægger et grønt tag

Grønt tag - Gør det selv

Elsker du gør-det-selv aktiviteter, og vil du gerne tage det til nye højder? Så er projektet grønt tag, gør-det-selv, skridtet at tage. Det kan nemlig lægges på din garage, dit hus eller et skur i din have.

Bakkerne med græs eller planter i – også kaldet sedumbakker, findes i forskellige højder. Højden på bakken måles efter hvor meget vand, taget skal kunne suge. Hvis du har et fladt tag, er det nok at vælge en bakke som ikke er mere end 60 mm.

Hvis du har et tag med en hældning på over 20 grader, bør du bruge en bakke på mindst 80 mm, for at taget kan nå at opsuge regnvand, der falder.

Et typisk sted du vil finde høje bakker, er omkring Vestkysten, da du vil opleve stormvejr her. Det medfører, at fordampningen af vand er nemlig større, og derfor er det vigtigt at have noget, der kan holde længere tid på vandet, og derfor får planterne brug for en større bakke.

 

Når du har anskaffet sedumbakker, er det vigtigt, at du får det lagt hurtigst muligt. Senest 48 timer efter, du har fået bakkerne hjem, bør du lægge taget, så planterne får den bedste grokraft. Det er vigtigt, at før du lægger bakkerne, tjekker at membranen er intakt. Du skal også sørge for, at tagfoden og afslutninger på din kant er lagt rigtigt, og dit afløb er på plads.

Hvis alt er som det skal være, er du nu klar til belægningen af dit tag:

 • Først skal du lægge bakkerne oven på membranen
   
 • For at opsuge vand bedst muligt, bør du lægge dem tæt, men forskudt af hinanden
   
 • Anskaf dig en isoleringskniv, til når du skærer i bakkerne. Når du skal skære i dem, så find et underlag – ikke membranen, da du skal undgå at noget går i stykker – eventuelt brug en træplade.  Hvis det ender med, at du skader membranen, dannes der fugt/råd i konstruktionen – det skal du helst undgå
   
 • Når du lægger bakker ved kanten, skal du IKKE lægge dem, så den tilskårne side vender mod yderkanten på taget, men modsat – så opad mod taget, eller indad, hvis du har et fladt tag.  (Hullerne i drænlaget risikerer at stoppe til, hvis du ikke gør dette skridt rigtigt!)
   
 • Når det er lagt, er du faktisk ”Good-to-go”

Grønt tag, også kaldet sedumtag

Grønne tage fordele

Hvis du bor tæt på motorvejen eller en højt trafikeret vej, kender du måske det, at du kan høre vejene. Det kan godt være irriterende. Et grønt tag hjælper faktisk her. Det er nemlig lydisolerende.  

Der findes stadig mange andre fordele – blandt andet, når det kommer til det økonomiske- og miljømæssige. En anden måde at se det på, er ved at opstille en liste omkring de miljømæssige fordele:

Miljømæssige fordele

 • Forebygger overbelastning for kloakken vha. afledning af vand
 • Mindsker mængden af støv og andre skadelige stoffer i luften
 • Beskytter taget mod uv-stråling
 • God isolering om vinteren og skaber en kølighed om sommeren og mindsker energiforbruget
  • Vidste du: I Danmark går 40% af energiforbruget til at opvarme bygninger i landet. Dette kan mindskes vha. grønne tage, da det isolerer og holder på varmen om vinteren.

Grønne tage er faktisk meget temperaturregulerende. Når du bor inde i byen, kan det være helt vildt varmt om sommeren, når du går gennem gaden. Hvis bare byen har 10% af deres tage dækket af grønt, skaber det faktisk en langt bedre klima i byen, ved at mindske co2 udslippet og regulerer luftfugtigheden. 

Ny bygning med grønt tag

Der er også nogle økonomiske fordele ved hele denne form for taglægning. Du vil helst undgå skader i taget fra blandt andet skybrud, og derfor er et grønt tag løsningen, da det sætter en stopper for skader som dette. Der sker det, at taget opsuger regnvandet, ved at lede vandet langsommere mod kloaksystemerne, så de ikke overbelastes. 

Endnu en fordel ved grønt tag er, at din bygning kan stige i værdi. Prisen på et grønt tag ligger typisk omkring 400-600 kr. pr. kvm., og det er billigt sammenlignet med andre tagbelægninger. Ikke kun er det billigere – det holder mange år. Hvis du fx krydser grænsen til Tyskland, kan du endda finde bygninger med grønne tage, der har holdt mere end 30 år.

 

Nu er du blevet lidt klogere på grønne tage, og kunne du tænke dig at skabe et mere unikt look til din bygning? Så spring ud i det!

Som du kan læse under "Grønne tage fordele" er der flere fordele ved et grønt tag frem for et ”almindeligt” tag. 

 

Har du problemer med taget, og oplever du mos? Så er vores indlæg om Mos på taget noget for dig! 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk