blog_image

Fugle på taget

Har du fugle på taget? Eller er du bekymret over måske at få det?
I så fald kan du med fordel læse med her og få nogle råd til forebyggelse af dem.

Duer på taget

Duer er en familie af fugle med mere end 300 forskelige arter, der findes i næsten alle verdensdele. Duer varierer meget i størrelsen. Nogle er næsten lige så små som lærker, og andre er på størrelse med kalkuner.

De mest kendte duer i Danmark er:

  • Huldue
  • Tyrkerdue
  • Ringdue
  • Turteldue
  • Klippedue 

Duen er en meget udbredt fugl i Danmark, og har en helt exceptionel evne til at tilpasse sig forskellige forhold. Det er blandt andet derfor, at du kan finde duer i både villakvarterer, i byen og på landet. 

Duer færdes ofte i flok, hvilket kan være til stor gene, hvis du har duer på taget. Nogle steder kan duer være en decideret plage – især når koncentrationen af dem er stor. 

Kan duer forårsage skader på taget?

Fugle på taget kan være et stort problem, og især duer kan være skyld i skader. Det største problem der kan være med duer på taget, er deres fugleklatter. 
Fugleklatterne kan være skyld i misfarvninger af taget, og kan også forsage skader på tagpap.

Det skyldes den høje koncentration af blandt andet urinsyre, som findes i fugleklatter. Over tid vil fugleklatter derfor kunne nedbryde kalk, som vil resultere i misfarvninger på taget.

Info: Fugleklatter på bilen kan give skader i lakken. 

Duer på taget kommer også med en risiko for spredning af sygdomme såsom influenza. Det er dog relativt sjældent, at sygdomme overføres fra duer til mennesker – det sker dog af og til. 

Smitte fra fugle til mennesker ses ca. 14 gange om året i Danmark, og her er der typisk tale om opdrættere og fugleejere. Udover influenza kan duer også bære sygdomme som salmonella, som kan overføres til mennesker.

Har duerne bygget reder på dit tag, kan det medføre, at der kommer insekter såsom lopper.
Et andet problem ved duer på taget er den larm, der følger med. Duer kan larme utrolig meget, og især i større grupper kan det være en irritation, hvis de har slået sig ned på netop dit tag.

Måger på taget

Måger er en underfamilie af mågefuglene. Måger er store eller mellemstore fugle, der oftest befinder sig ved vandet.

Måger er ikke kun udbredt i Danmark, men i alle verdensdele. Med flere og flere boliger i tidligere industrihavne og med flere mågearter, der ligesom duerne, er enormt gode til at tilpasse sig livet i byerne og villakvartererne, er der de seneste par år opstået et problemfyldt naboskab.

Kan måger forårsage skader på taget? 

Gennem de seneste 20-50 år er måger i storbyer blevet et stigende problem i det meste af Europa. Det problem har vi ikke været foruden i Danmark. 

Der har gennem årene været mange forsøg på at bekæmpe mågerne, men virkeligheden er dog, at måger ikke er så nemme at slippe af med, når de først har slået sig ned.

De måger der flytter til byen, er oftest stormmåger og sølvmåger. Sølvmåger er oftest meget højrøstede og udviser til tider aggressive adfærd. Stormmåger er der imod mere fredelige og gør sjældent et stort væsen af sig selv. 

Det kan altså være til stor gene, hvis mågerne først har besluttet sig for at opholde sig nær din bolig og dit tag. Når måger bygger reder og får unger, kan det skabe ekstra meget larm. Mågeunger og måger kommunikerer nemlig med hinanden ved at skrige frem og tilbage. 

Når måger får unger, bliver de også ekstraordinært aggressive. Det skyldes, at de er på vagt over for alt og alle, der kan opfattes som en trussel mod deres unger. 

Opfatter mågerne dig som en trussel, kan de i værste fald finde på at flyve helt tæt på og skyde med fugleklatter. Det kan lyde komisk, men det kan have konsekvenser, da der kan være en smittefare forbundet med direkte kontakt med fugleekskrementer.

Fugleklatter kan også resultere i materialeskader på eksempelvis dit tag. Det skyldes som tidligere nævnt den høje urinkoncentration, der er i fugleklatter, som kan forårsage misfarvninger og huller i tagpap.

Har du en skorsten på taget? I så fald skal du være ekstra opmærksom på, at mågerne ikke bygger rede i din skorsten.

Bygger de rede i skorstenen, og tilstopper den, kan de udgøre en sikkerhedsmæssig risiko for mennesker. Der kan være en stor brandfare og en fare for røgforgiftning forbundet med en tilstoppet skorsten.  

Undgå fugle på taget

Men kan du så gøre noget for at undgå fugle på taget? 

Ja, det kan du godt – der findes mange forskellige forbyggende tiltag såsom pigge på taget eller pigtråd. Det vil ofte få fuglene til at flytte til andre mindre fjendtlige tagmiljøer. 

Der er også andre grundlæggende forholdsregler, du kan fortage dig for at sikre, at fuglene ikke slår sig ned på lige netop dit tag. Det er forholdsregler såsom:

  • Undgå at fodre fuglene.
  • Sørg for at fjerne alt spiseligt affald.
  • Sørg for at affaldet er gemt forsvarligt væk og ikke er tilgængeligt for fuglene.
  • Fjern reder hurtigst muligt.
  • Du kan påføre ”fuglepasta”, som er en blød masse, som duerne ikke bryder sig om og ikke kan lide at sidde på.

Gør du brug af disse forholdsregler mindsker du chancen for at få fugle på taget. Er du uheldig, og fungerer dit tag bare som en stor fuglemagnet?

Så vil det bedste være at kontakte en professionel, som kan hjælpe med at løse problemet. 
 

Find en tagekspert

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk