blog_image

Fladt tag – Vigtig viden om konstruktion, levetid og fugtskader

Estimeret læsetid

6 min.

Står du og skal til at bygge nyt tag? Eller overvejer du at købe et hus med et fladt tag? Der er mange vigtigt ting at overveje, inden du vælger tagtype. Følg med her, og se præcis hvad du skal være opmærksom på, inden du tager en endelig beslutning.

Built up tag – Hvad er det?

Fladt tag kaldes i daglig tale også for et built up tag. Et built up tag er en betegnelse for et tag uden loftrum, På et fladt tag udføres tagdækningen typisk med tagpap.

Huse med fladt tag/built up tag var meget populærere før i tiden, især omkring 1950’erne og frem til 1970’erne. Denne mode kom til Danmark fra lande som USA og Kina, hvor det var meget populært.

Populariteten skyldes, at det er velegnet til tørt klima.  De tørre klimaer var meget præget af sollys, så for at beskytte taget imod UV-stråling, var det udbredt at lægge småsten på tagpapoverfladen.

Det er dog ikke længere noget, der bliver gjort.I dag er tagpapoverfladen bestrøet med skiftegrus, da det ikke kræver lige så meget vedligeholdelse som et stenlag. Ja, faktisk beskytter skiftegrus også taget bedre mod solens UV-stråler.

 

Har fladt tag en hældning?

Hvor fladt skal et tag så være, før der er tale om et fladt tag?

Før i tiden var det helt normalt at opføre bygninger med et vandret tag. I dag er der indført regler for en minimumshældning på taget. Det er blevet indført for at forbygge fugtskader på tagene. Huse med et vandret tag kan have store problemer med at lede vand væk. Vand som følge af regnvejr og snevejer skal altså kunne ledes væk.

Derfor kræves der i dag en hældning på mere end 1:40. Det svarer altså til, at hældningen på sådan et tag udgør 2,5 cm pr. Løbende meter. Et fladt tag er altså ikke helt vandret. Et tag med denne minimumshældning vil i hverdagstale blive kaldt et fladt tag eller et built up tag.

 

Hvad med vand på et fladt tag?

Vand på taget kan være et kæmpe problem, og det kan koste dig mange penge, hvis det ender ud i en fugtskade. Flere undersøgelser peger på at huse med flade tage har en højere risiko for at blive ramt af fugtskader, end huse med en større hældning.

Det skyldes, at fugten kan trænge ind for oven, når det regner eller sner. Her kan regnvandet have svært ved at løbe væk fra taget, grundet den lille hældning på taget. Det kan altså i værste tilfælde betyde, at der kan forekomme synligt nedsivende vand i boligen.  

Sådan nogle skader kan hurtigt løbe op i flere 100.000 kr.

En anden risiko er fugtskader som følge af kondensdannelse. Bygninger med flade tag har ingen loftrum. Det betyder altså, at der typisk vil være et opholdsrum under taget. Den opadstigende varmluft fra opholdsrummet kan i mødet med den kolde luft udefra danne kondens i selve tagkonstruktion.

Det kan i nogle tilfælde medføre skader såsom svamp, råd og skimmelsvamp. Du kan i mange tilfælde sikre dig mod sådanne uheldige overraskelser. Almindelig vedligeholdelse samt brugen af korrekte og solide bygningsmaterialer, formindsker risikoen for fugtskader markant. Dette bør ikke give flere problemer end et tag med en større hældning. Det er altid en god ide at holde øje med mørke pletter på taget, da dette kan være et tegn på fugtdannelse.

 

 3 råd til at formindske chancen for fugtskade

  • Sørg for at holde øje med mørke pletter under og over taget. Det kan være et tegn på fugtdannelse.
  • Vedligehold taget - sørg for at holde øje med løst tagpap. Det kan resultere i, at taget mister evnen til at holde fugt ude.
  • Brug kun kvalitets materialer. Det er især vigtigt, at du ikke sparer på kvaliteten med det nederste lag tagpap, da det holder taget tæt.

Hvordan opbygges et fladt tag?

Tagpap er et glimrende byggemateriale med mange gode egenskaber. Det er et meget fleksibelt materiale, det gør det muligt at beklæde mange forskellige tagtyper. Helt konkret består et tagpaptag af lange baner af tagpap, der bliver brændt fast på en træplade på tagspærene.

 

Tagpap bliver ofte brugt på huse med flade tage. Før i tiden var det mere populært at dække flade tage med småsten. Der blev lagt småsten på taget for at beskytte tagdækningen. Der var dog nogle problemer forbundet med det, med denne metode vokser der nemlig ukrudt blandt småstenene, der skal fjernes og vedligeholdes.

Hvis det lyder som for meget arbejde, kan du vælge at bruge tagpap i stedet. Tagpap er væsentligt lettere at vedligeholde en tag belagt med småsten. Før du kan bygge med tagpap, kræver det, at der bliver bygget på et fast underlag som mursten eller træ.

Et tag med tagpap kan bestå af enten 1 eller 2 lag tagpap:

  • Underpap – fungerer som et underlag for overpappen. Et underlag er det, der holder taget tæt. Det er især vigtigt ved et fladt tag, da taget har en meget lille hældning.
  • Overpap- er det lag af tagpap, der ligger øverst i tagdækningen. Det brændes oftest fast på laget med underpap.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der findes forskellige typer tagpap med forskellige egenskaber. Ved renoveringsopgaver på et hus med et fladt tag kan det være en god ide at bruge et specielt stykke overpap, der forhindrer dampbuler i pappen.

Info ( Dampbuler er buler der opstår, når der kommer varmt luft ind under tagpappen.) Det er især udbredt ved renovering af sommerhuse med fladt tag. Levetiden på tagpappet afhænger af flere forskelige faktorer såsom: antal lag, underlagets kvalitet, tagets hældning samt fastgørelsesmetoden. Ved optimale forhold vil tagpap holde ca. 50 år.

Du kan ved regelmæssig vedligeholdelse forlænge levetiden af dit tagpap. En af de mest oplagte tiltag er at tjekke, om dit tagpap har sluppet underlaget. Dette kan med fordel udføres en gang hvert halve år. Hvis det er tilfældet, skal du sørge for at klistre det fast.

Dette er dog ikke helt ufarligt, og der advares typisk imod unødvendige ophold på taget. Du kan med fordel få en proffesionel  til at opsætte eller udføre vedligeholdelse af dit tagpap. De fleste virksomheder tilbyder i forbindelse med sådan et arbejde op til 15 års garanti.

 

 

Hvad er levetiden på et fladt tag?

Det er svært at komme med et helt præcist tal på, hvor lang tid et hus med fladt tag kan holde. Der er som tidligere nævnt mange forskellige faktorer, der kan spille ind. En generel tommelfingerregel er dog ca. 50 år.

På trods af store problemer med fugt i huse opført imellem 1950’erne til 1970’erne. Er der efterfølgende ikke noget, der peger på at huse med et fladt tag, har en større risiko for at blive ramt af fugtskader. Det skyldes blandt andet de erfaringer, som byggefirmaer har tilegnet sig siden opførelsen af disse huse. Disse erfaringer er blevet brugt til at finde nye konstruktionsmetoder og materialer.

Det anses altså ikke som noget problem, at bygge eller vedligeholde huse med et fladt tag iblandt fagfolk. Det kan bestemt være en fordel at have et fladt tag, da det kan give bedre plads til ting som ventilationsanlæg og aftensol.

På ejendomme med fladt tag er der også mulighed for at bygge moderne tagterrasser. Det er især noget, som er udbredt ved opførelsen af nye etageejendomme. Hvis du kunne tænke dig at læse mere om forskelige typer og former for tage, kan du med fordel læse vores blogopslag om 7 essentielle tagformer, du bør kende.

Find en tagekspert

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-tagarbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-tagarbejde.dk